Obsitos filmtúra

Háry nyomában

Szeretnéd megismerni a várost, ahol HÁRY JÁNOS élt?

Nézd meg a filmet, keresd fel a forgatási helyszíneket idegenvezetővel és közben kóstold meg Szekszárd legjobb borait!

BORKÓSTOLÓK
Dúzsi Tamás „Rozé Király” (Év Borásza 2014)
Mészáros Pál (Év Borásza 2016)
Garay ÉlményPince
Borkút

KIÁLLÍTÁSOK
Vármegye háza kiállító terem – Garay és Háry emlékek
Mézeskalács Múzeum
Garay Élménypince – Interaktív kiállítás

ÚTVONAL: Garay ÉlményPince- Garay tér – Augusz ház – Liszt Ferenc tér- Háry szobor – Mészáros Borház –Pincéje -– Dúzsi Tamás (Rozé Király) Pincéje – Vármegyeháza- Mézeskalács Múzeum – Borkút
A program során a résztvevők találkoznak az egyedülálló közösségi játékfilm készítőivel.
A túra időtartama: kb. 6 – 6,5 óra (távolság: 2,7 km, 37 perc)
Találkozás a Garay Élmény Pincében

A pince a film fő forgatási helyszíne, mint az „Obsitos kocsmája”.
A város központjában található egykori dézsmapincét alakították át földalatti élménykörút helyszínévé. Az itt található interaktív kiállítás, minden részletében a bor és a borkultúra témájával foglalkozik, mely a Béla király téren található
Rövid ismertető után borkóstolás.
Szekszárd szívében, a vármegyeháza alatt jelentős pincerendszer húzódik, amely több száz éves múltra tekint vissza. A mai Garay-pince hosszú időn keresztül várpinceként volt ismert a város polgárai előtt. Itt tárolták azt a bort, mely a szekszárdi apátság, majd később az alapítványi uradalom birtokain megtermett, illetve a fennhatósága alá tartozó területekről beszolgáltatott szőlőből készítettek.
Lehetőség van emlékfotó készítésére „Háry János repülő hordóján”.

 

Vármegyeházs kiállító terem – Garay és Háry emlékek megtekintése
Tájak, települések, emberek. 19. századi tudástár és történelmi játszóház
A kiállítás a Tolna megyei tájakon, településeken követi nyomon a folyók megregulázását, a vasútépítést, a piaci viszonyok megváltozását, az itt élt emberek szokásait, viseletét, életmódját, gazdálkodását.
Kosztümös fényképezkedés lehetősége
Program után végig sétálunk a Garay téren – Garay szobor, Német Színház, Szekszárd szálló, Augusz-ház.
Kívülről megnézzük az Augusz házat – ahol Háry gazdája, Augusz Antal élt
Elsétálunk a HÁRY szoborhoz
BORKÓSTOLÓ a MÉSZÁROS Borházban
MÉSZÁROS Pál nyerte el a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon díjat. Mészáros Pál szereplője a filmnek.

Filmkellékek megtekintése a Hotel Meropsban

BORKÓSTOLÓ a „Rozé Király” pincéjében.
DÚZSI Tamás a 2014. Év Bortermelője díj nyertese Magyarországon. (Dúzsi Tamás szereplője a filmnek)

Látogatás a Mézeskalács Múzeumban

Engedj az édes kísértésnek és térj be. Nemcsak egy hat generáció óta működő családi hagyományba csöppensz, hanem Jancsihoz és Juliskához hasonlóan teljesen elmerülhetsz a mézeskalácsok, kézműves gyertyák és cukorkák világában.
Ezt követően rövid sétát teszünk a VÁRMEGYEHÁZA környékén

Megtekintjük Szekszárd egyik nevezetességét!
BORKÓSTOLÓ a BORKÚTNÁL

A FILMTÚRA alapja: Obsitos – Közösségi gyártással készült nagyjátékfilm
Az Obsitos könnyed hangvételű XXI. századi mesefilm, melyben jelen van az érzelem és a humor.
Garay János a nagyotmondó Háry János alakját megverselő költő Szekszárdon született, neki köszönhető az Obsitos történetének megírása, na és a szekszárdi hegy levének Bikavér elnevezése is. Levéltári kutatások igazolják, hogy Háry létező személyiség volt, nem csupán a képzelet szülte. Híresen rossz fazekasként élte mindennapjait a mai Tolna megye székhelyén, ahol akkor, egy időben hat Háry János élt, és bármily hihetetlen valamennyi nyugdíjas katonaként, obsitosként.
Filmünk főhőse Augusz Antal, Tolna Vármegye alispánjának alkalmazottja volt. A történet szerint a Háry nevét viselő kocsma a mai Béla király téren állt. Mivel a Garay és az Augusz család baráti kapcsolatot ápolt, innen váltak ismertté Háry János történetei.
A vitéz hőstetteire legendák épülnek. Garay után többen ragadtak tollat és fűzték tovább a meséket.
A szekszárdi dombok nem csupán Isteni nedűt nyújtanak ősidők óta, hanem itt született meg a hallhatatlan hős, a kalandjait kiszínező, a humoros és szerethető Háry János, az obsitos…
Történetre épülő, települést, bemutató, közösségi gyártással megvalósított nagyjátékfilm, még soha nem készült Magyarországon. Ezért egyedi, példaértékű az alkotás.
Az Obsitos könnyed hangvételű XXI. századi mesefilm, melyben jelen van az érzelem és a humor. A történet a mában, egy mai magyar kisvárosban játszódik. Az alkotás különlegessége, hogy a forgatásoknak helyszínt biztosító város, Szekszárd, nem csak díszletként, hanem a történet részeként is megjelenik. A filmben, Mikó István JászaiMaridíjas színművész megformálásában jelen van, Garay János 1843-ban született Az obsitos című elbeszélő költeményének, a magyar élet jellegzetes, világlátott, kiszolgált huszárkatonájának szelleme. A mába csöppent öregbaka személyisége sok, kedves, humoros jelenetre ad lehetőséget. De a történetben fontos szerepet játszik a világot foglalkoztató különleges virtuális-valóság (VR) szemüveg jelenléte is.  A film fotografálása, a jelenetek színes képi és zenei világa meseszerű városként mutatja be Tolna megye székhelyét

TÖRTÉNET
Szekszárdon, a Béla király téren található, egykor szebb napokat megélt, kocsma, árverezés előtt áll. A Háry leszármazott Mária néni ivóját banki jelzálog terheli. A tartozás kifizetésére pedig már csak 14 nap áll rendelkezésre. Ráadásul mások is szeretnék megkaparintani a kocsmát, ami, nem ér valami sokat. Csakhogy a városi szóbeszéd szerint az ivó valami kincset rejt. A kocsmát megmenteni igyekvőknek eszükbe jut Johny, a New Yorkban élő festőművész rokon, akinek segítségével talán sikerülhet megtartani a régi családi tulajdont. A történet persze közel sem ilyen egyszerű. Van egy másik szála is, egy helyi egyetemista, aki egy gondolatátvitellel működő, virtuális-valóság szemüveget fejleszt.
A szálak pedig szépen összefonódnak…
A Háry leszármazottak mindent megpróbálnak, hogy megmentsék az örökséget…